skandinav keiemletkep

A harmadik IKEA áruház nyílik lassan Budapesten, és a debaba KRAFT kapcsán a többi márkánál is egyre gyakrabban találkozom a „skandináv design” és „skandináv stílus” kifejezésekkel. Etalonnak számít évek óta, napjainkban pedig a design szűkebb rétegeiben is teret hódít. Bármire rá lehet sütni, hogy jobban eladható legyen? Tisztában vagyunk a múltjával, valóban képviselhetjük a jelenét?

1954. március 31-én a Brooklyn Múzeumban megnyílt a Design in Scandinavia1 nevű kiállítás, ami skandináv design-t hivatott bemutatni. Ekkor robbant be a köztudatba maga a „skandináv design” kifejezés, és ezáltal a mára oly népszerűvé vált hashtag. (Bár már az 50-es 60-as évektől beszélhetünk skandináv designról – e kiállítás hatására kezdett elterjedni a skandináv design fogalma.)

Nekem a skandináv design-t Arne Jacobsen, Harri Koskinen, Alvar Aalto, és Verner Panton jelenti. A skandináv design ikonikus formatervezőit, az általuk tervezett tárgyakat: az Egg™ chair-t, a Korona lámpát, a Stool és a Panton széket. Olyan tervezőket és tárgyakat, akiknek valamilyen kötődése van az északi országokhoz. Gyakran használják a természet kincseit, a fát, amit gyakran a maga nyers valójában, festetlenül használnak, így ki tudják domborítani annak jellegzetességeit.

A skandináv stílus pedig minden, amit ezek a tárgyak képviselnek, stílusjegyei meghatároznak: sallangmentes, egyszerű és funkcionális formákat, ábrákat, tárgyakat. Ezt reprezentálja a debaba KRAFT is. Úgy gondolom, hogy nem nevezhetünk skandináv design-nak egy olyan magyar márkát vagy terméket sem, aminek a tervezője nem skandináv vagy nincs semmilyen ilyen jellegű vonatkozása. (A ’design’ szó szó szerinti jelentése tervezés, vagyis ennek okán a skandináv design-t szó szerint fordíthatjuk skandináv tervezésnek) Lehet, hogy ez csak egy apró nüansz, de ha erre nem figyelünk, lassan felhígul ennek a szónak a jelentése, és egyre nehezebb lesz definiálni.
blog skandiblog skandi

Állatfiguráink stilizáltak, ám minden olyan jegyet, jellegzetességet hordoznak, amelyek megkülönböztetik őket a többi állattól, ezáltal válnak felismerhetővé. Nincsenek bennük átmenetek, árnyékok, fölösleges részletek, amelyek csak még bonyolultabbá tennék a design-t. Ebből az egyszerűségből adódik az is, hogy szinte bármilyen gyerekszoba tökéletes kiegészítői lehetnek. Minden debaba KRAFT állatfigura különböző, mégis egységes: szimmetrikusak, egy fő és egy kiegészítő színt használtuk csak megtervezésükkor. Mivel elsősorban gyerekeknek készült termékeket tervezünk, ezért színesek, élénkek; a kicsik még nem igazán fogékonyak a halvány árnyalatokra, nem nyújtanak túl sok izgalmat számukra a pasztellszínek. A szoba falaihoz, a bútorokhoz azonban érdemes ilyen halvány árnyalatokat választani, hiszen a túl harsány szobában nem tudnak pihenni az egészen kicsik sem. Dekorációként viszont bátran használjunk „játszásra késztető” élénk, izgalmas, színes kiegészítőket, játékokat.

Jelenleg már hat állatfigurával varázsolhatod csodálatos, otthonos és kreatív hellyé a gyerekszobát: a maci, róka, nyuszi és cica mellett már egy hóbagoly és egy fülesbagoly is alig várja hogy hazavidd!

Itt érheted el őket: http://www.debabakraft.com/termek-kategoria/nagyparna/

1https://www.brooklynmuseum.org/opencollection/exhibitions/1092

FEL