Hímezni menő

 

Egy új termék bevezetése kezdetben olyan egyszerűnek tűnik: számtalan korszakalkotó ötlet van a tarsolyodban, amik évek óta egy láthatatlan fiók mélyén porosodnak, majd megszületik az igény, és te elhiszed hogy némelyikből most tényleg termék lesz, így előveszel egy ötletet a kreatív fiókod mélyéről és titkon már a csomagolást tervezgeted. De mielőtt nagyon belelendülnél, gyorsan végigpörgeted az emlékeid: láttam már ilyen terméket valahol? Vajon azért nem, mert nem lesz rá igény?  Majd amikor megbizonyosodtál róla, hogy te még SOHA életedben nem találkoztál még csak hasonlóval sem – kezdetét veszi a kísérletezési fázis. Párhuzamosan persze lázasan kutatsz az interneten (webshopokban, bloggerek oldalain még a koncepcióterveket is alaposan végigpásztázod) és reménykedsz, hogy valóban korszakalkotót eszeltél ki.  Közben azon agyalsz, hogy milyen „egyszerű dolga” volt Fultonnak, amikor feltalálta a gőzhajót, szinte biztos lehetett benne, hogy olyat alkotott, ami egyedülálló.

A debaba KRAFT termékek egyenként is megállják a helyüket, de a célunk az volt, hogy kollekciót hozzunk létre: legyenek állandó figuráink, amik egyre több terméken tudnak megjelenni, így alkotva egységet. Az első termékötletünk a marokpárna volt. Rajongunk a DIY (Do It Yourself – Csináld magad) ötletekért, és arra gondoltunk, mi lenne, ha ezt a terméket – egy kis segítséggel – maga a vásárló tudná elkészíteni. (Volt már erre egy próbálkozásunk debaba néven, ahol a kész grafikákat egy nyomtató segítségével bárki életre tudta kelteni, azonban megszületett az igény a vásárlók részéről arra vonatkozóan, hogy mennyivel könnyebb lenne, ha minden eszközt tartalmazna a DIY készlet) Vagyis egy olyan kisgyerekek kezébe illő (maroknyi méretű) állatkát terveztünk létrehozni, amit bárki el tud készíteni, mi mindent biztosítunk hozzá. De, hogy ne egy „szimpla” varrd magad állatkát hozzunk létre, előástuk az egyetemi évek során kreatív fiókba került hímzőkészlet ötletét. Ezt ötvöztük a varrd magad marokpárnával és megszületett a DIY marokállatkás hímzőkészlet. Persze a kutatás során a nemzetközi vizeken evezve találkoztunk hasonló termékekkel, nem is eggyel, viszont a hazai piacon,  ilyen jellegű magyar termék még nem volt, amikor mi 2016 őszén bevezettük a debaba KRAFT hímzőkészletet. Természetesen egy jó tervezőt a konkurencia csak ösztönöz, így mindegyikből bevásároltunk, kielemeztük őket és a hibáikat felfedezve egy sokkal jobb készletet hoztunk létre.

(Az igazsághoz hozzátartozik, hogy 2016 tavaszán már megjelentünk a hímzőkészlettel, egy indiegogo kampány erejéig, azonban azóta sok módosítás történt a terméken, így hivatalosan 2016 november elején kerültek fel a webshopba mai, végleges formájukban a készletek.)

 

 

A kutatás során szembeötlő volt, hogy a szokványos keresztszemes „gyakorló készletek” a mai napig jelen vannak a hazai piacon is, de valahogy megrekedtek valahol a 90-es évek szintjén sajnos, és abban az egyben biztosak voltunk, hogy ahhoz még csak hasonlót sem szeretnénk. Most év elején már találkoztunk olyasmi termékkel itthon is, mint a miénk, a Biburi design tervezésében, ami csak megerősít minket abban, hogy jó az irány, amit kijelöltünk magunknak, és reméljük, hogy lesz még ilyen jellegű, modern termék a hazai piacon.

És a legjobb az egészben, hogy rengeteg pozitív visszajelzést kapunk: olyanok is belevágnak a hímzésbe, akiknek semmi tapasztalatuk nincs e téren, mégis szeretnének valami egyedit, maradandód alkotni a gyermekeiknek, ismerőseiknek. Elértük a célunkat és menet közben rájöttünk, hogy hímezni igen is egyre menőbb dolog.

  1. Purl SOHO https://www.purlsoho.com/kits/embroidery/learn-to-embroider-an-alphabet-sampler-kit.html
  2. Kirikí Press http://www.kirikipress.com/products/panda-embroidery-kit
  3. Penguin & Fish http://penguinandfish.com/
  4. Penguin & Fish http://penguinandfish.com/
  5. Woodland Tale https://www.etsy.com/shop/WoodlandTale
  6. Oh sew bootiful https://www.ohsewbootiful.com/